Odata cu lansarea noii clase S, Mercedes-Benz a adus pe piata si o noua generatie a sistemului de infotainment MBUX. Interiorul autoturismului este mai digitalizat si mai inteligent primind actualizari atat hardware cat si software. Autoturismul poate fi configurat acum, cu pana la 5 ecrane, o mare parte din acestea avand tehnologia OLED. Au fost eliminate pana la 27 de butoane de la interior, iar functiile si subfunctiile meniului principal au fost simplicate, astfel incat sa ne ofere cea mai buna experienta de utilizare.
Atunci cand auzim de termeni precum, memorie RAM, memorie SSD, procesoare sau viteza de transfer, gandul ne duce catre o unitate desktop sau un laptop. Ei bine, in cazul de fata discutam despre componentele hardware dintr-un autoturism, unde noul sistem de infotainment MBUX dispune acum de o memorie de 16 GB RAM, un SSD cu spatiu de stocare de 320 GB, o rata de transfer de 41,790 mb/s iar puterea de procesare este cu 50% mai mare fata de prima generatie MBUX.
Odata cu introducerea sistemului de infotainment MBUX, exista posibilitatea de creare a unui profil personal in interiorul autoturismului, unde va puteti seta si memora functiile favorite si setarile din interiorul autovehicului cum ar fi: setarile de control ale climei, jaluzelele de la geamuri si trapa, reglajele scaunului, oglinzilor, volanului si a head-ului display, posturile radio, setarile de lumina ambientala, setarile Bluetooth si ale telefonului, sugestii de navigare, sugestii de apel, setari sunet, adresa personala sau cea de la serviciu, etc. Profilul cu setarile memorate poate fi activat de fiecare data cand va veti urca in autoturism, insa pentru acest lucru, puteti seta diferite metode de autentificare:
Imaginati-va ca va uitati la o imagine 3D, fara ochelari. Ei bine, acest lucru este disponibil pe noua Clasa S, prin apasarea unui buton. Exista 2 camere suplimentare, pozitionate in spatele ecranului care, urmaresc in permanenta miscarile ochilor, irisul, nasul si gura. Acestea, impreuna cu un algoritm, pot sa creeze efectul tridimensional. Pe langa imaginile fascinante, cele 2 camere au inca un rol important in ceea ce priveste confortul si siguranta. Impreuna cu asistentul interior MBUX, anumite functii de la interior cum ar fi: deschiderea/inchiderea trapei, reglajul oglinzilor, pornirea luminilor de citit sau activarea unei functii favorite ( ex: masaj in scaune ), pot fi actionate doar prin anumite gesturi. Siguranta, a fost maximizata prin functia Microsleep: in cazul in sistemul detecteaza semne de oboseala prin miscarile pleoapelor imediat veti fi avertizat sa luati o pauza.
Cand auzim de termenul ,,realitate augmentata’’ gandul ne duce imediat in zona de gaming, unde aceasta tehnologie a devenit tot mai dezvoltata, pe console si mai nou in jocurile de pe telefoane/tablete. Producatorii de autovehicule, au inceput sa foloseasca apoi aceasta tehnologie si in sistemele de navigatie, unde aceasta putea sa proiecteze in timp real sageti de ghidare catre destinatie. Mercedes-Benz a facut un pas si mai in fata: a combinat Realitatea Augmentata cu Head-ul Display. Practic, obiectele virtuale sunt proiectate perfect la o distanta intre 20 – 120 m in fata, iar intreg afisajul parca prinde viata. Pot fi proiectate urmatoarele obiecte: distanta fata de autoturismul din fata, asistenti ( ex: asistent pentru mentinerea benzii de rulare ), informatii si vizualizarea sistemului de navigatie ( ex: sageti de directie, numele strazii, indicator destinatie finala ) si informatii din display-ul soferului.
Inca de la prima generatie a sistemului de infotainment MBUX, ne-am obisnuit cu un asistent vocal care functioneaza impecabil, si poate primi comenzi in 5 limbi. Cu a 2-a generatie, sistemul este si mai inteligent. Pe langa faptul ca poate sa poarte acum si un dialog, acesta este capabil sa invete prin AI, obiceiurile persoanelor din autoturim. Spre exemplu, daca obisnuiesti sa apelezi o persoana in fiecare joi, la ora 09:00 AM, sistemul invata acest lucru, si in urmatoarea saptamana, joi, la ora 09:00 AM, te instiineaza daca doresti sa apelezi persoana respectiva. Pentru anumite comenzi vocale, acum numai trebuie rostita fraza: ,,Hey Mercedes’’. Un apel poate fi acceptat, doar spunandu-I ,,Accept call’’. O alta noutate este legata de faptul ca sistemul, poate sa te invete acum, cum sa folosesti anumite functii din autoturism. Spre exemplu, daca nu reusesti sa-ti conectezi telefonul prin Bluetooth, printr-o simpla intrebare, asistentul vocal poate sa te coordoneze astfel incat sa reusesti acest lucru. Asistentul vocal poate fi utilizat de fiecare persoana din autovehicul. Practic, fiecare persoana are cate un microfon pozitionat in apropiere, astfel incat, sa poata sa utilizeze comenzile vocale. Sistemul, este capabil sa invete vocea persoanei, si sa raspunda cu precizie comenzilor.
Odata cu noua versiune MBUX 2.0, interfata CarPlay / Android Auto poate fi utilizata acum prin wireless. Tot ce trebuie sa faceti e sa va conectati telefonul prin Bluetooth in autoturism. Bucurati-va de aplicatiile disponibile, acum pe tot ecranul.
Acum puteti accesa serviciile de streaming audio favorite direct din sistemul de infotainment MBUX. Acestea sunt: Amazon Music, Apple Music, Spotify, TIDAL sau Tune-In Radio. Pentru a utiliza aceasta functie este nevoie de o conexiune la internet, si de un abonament la unul dintre providerii mentionati mai sus.