Mercedes-Benz ne-a prezentat a 6-a generatie a modelului business clasa E, cu denumirea interna W214. Lansat atat intr-o varianta sedan cat si break (t-modell), noua clasa E a avut parte de schimbari masive in ceea ce priveste design-ul exterior si interior. Motorizarile au fost electrificate fie cu tehnologia mild-hybrid sau plug-in hybrid, autonomia electrica fiind crescuta de la 25-30 km (W213) la aproximativ 100 km pentru noul model. Asa cum mentionasem anterior intr-un articol, noua clasa E este precursorul MB.OS-ului, viitorul sistem de operare de la Mercedes-Benz. Acesta este echipat cu a 3-a generatie a sistemului de infotainment MBUX, fiind mai tehnologiazat ca niciodata.
Noua clasa E combina traditia si modernitatea. Pe de-o parte acesta continua traditia clasica a modelului si pe de alta parte, imprumuta elemente avantgardiste de la Mercedes-EQ. Capota cu nervuri este standard pe toate liniile de echipare, iar grilajul frontal usor marit, poate fi iluminat in functie de linia de echipare. In standard masina vine echipata cu farurile Led High Performance, iar optional pot fi adaugate farurile cu functii dinamice, Digital Light. Acestea au o forma noua, partea inferioara avand doua bucle, usor arcuite. O noutate sunt si manerele retractabile in standard, similare cu cele de la clasa S. In functie de linia de echipare, masina poate fi configurata cu jante de dimensiuni de la 17’’ pana la 21’’. Privit din spate, noul E Class este incomfundabil. Pentru prima data, stop-urile au un design nou, care integreaza forma unor stelute Mercedes-Benz. Ca si dimensiuni, ampatamentul a fost crescut cu 20 mm (2.961 mm) fata de modelul anterior, avand asfel un spatiu mai generos la interior. Ca si inaltime, spatiul de la capul soferului a crescut cu 5 mm, iar pentru locurile din spate zona picioarelor a fost marita cu 17 mm. Volumul portbagajului a ramas neschimbat, la 540 litrii.
Interiorul noului E Class poate fi caracterizat in felul urmator: sportiv, de inalta calitate si digital. Acesta a fost prezentat inca din luna februarie, cand Mercedes-Benz ne-a prezentat noul sistem de infotainment MB.OS. In compozitia elementelor de la interior, sunt folosite o multime de materiale sustenabile. Spre exemplu, in standard, tapiteria scaunelor consta dintr-un amestec de lana de alpaca si plastic reciclat. Si buretii scaunelor integreaza materiale reciclabile. Optional, poate fi selectata pielea naturala nappa, care vine cu modele de romburi matlasate si perforate care urmeaza forma scaunelor. Clientii pot alege dintr-o multime de combinatii de culori la interior. Paleta variaza de la bej deschis combinate cu gri spatial cu un efect perlat elegant si pana la maro tonka in combinatie cu o nuanta de gri. Insa, punctul cel mai atractiv de la interior este desigur, ecranul MBUX Superscreen. Acesta este compus din trei ecrane separate: panoul de instrumente din spatele volanului de 12,3’’, display-ul central de 14,4’’ si inca un ecran de 12,3’’ pentru pasagerul din dreapta. Acesta este echipat cu a 3-a generatie a sistemului de infotainment MBUX.
Asa cum deja ne-am obisnuit cu ultimele modele lansate de catre Mercedes-Benz, si noua clasa E va fi echipata doar cu motorizari electrificate (mild-hybrid si plug-in hybrid). Astfel, toate motorizarile diesel si benzina, vor fi echipate cu un ISG ( generator de pornire-integrat ) de noua generatie, care va adauga un boost suplimentar de 23 cp si 205 Nm la acceleratiile mai puternice pentru o perioada scurta de timp.
Motorizari mild-hybrid:
Ulterior, vor fi prezentate si motorizari de 3.0 litri, cu 6 cilindri in linie.
Motorizari plug-in hybrid:
Cu o capacitate a bateriei marita de la 13,5 kWh la 25,4 kWh, noua clasa E poate atinge o autonomie electrica de peste 100 km. Puterea de incarcare in curentul alternativ (AC) este de 11 kW, iar optional, in curentul continuu (DC) de 55 kW.
Cheie digitala disponibila pentru Iphone si AppleWatch
Odata cu lansarea noii clase E, Mercedes-Benz ne ofera si posibilitatea utilizarii unui telefon sau smartwatch Apple pentru blocarea / deblocarea / pornirea autovehiculului in locul cheii. Configurarea cheii digitale va fi disponibila din aplicatia Mercedes me, fiind posibila distribuirea acesteia pana la 16 persoane prin AirDrop® / iMessage®.
Punte spate directoare cu un unghi de 4,5°
Noua clasa E poate fi echipata cu directie pe puntea spate. Astfel, pana in 60 km/h rotile din fata si cele din spate vireaza in sens opus, oferind o manevrabilitate crescuta. Peste 60 de km/h rotile din fata si cele din spate vireaza in acelasi sens, astfel stabilitatea autovehiculului este mai mare.
In standard, noua clasa E va fi echipata cu: asistentul activ pentru pastrarea distantei intre autovehicule Distronic, asistentul pentru atentie, asistentul activ la franare, asistentul activ pentru mentinerea benzii de rulare, asistent pentru limitarea vitezei si pilot parcare cu camera pentru deplasarea in marsarier. Suplimentar, clientii pot adauga si pachetul de asistenta la conducere Plus. Acesta contine noi functii precum asistentul activ la directie, care impreuna cu Distronic, mentine autovehiculul in centrul liniilor de marcaj. Suplimentar, in cazul unor ambuteiaje, autovehiculul va reporni automat, dupa o stationare mai lunga. O noutate, este functia micro-sleep a asistentului pentru atentie. Aceasta este disponibila optional cu ecranul MBUX Superscreen. In spatele panoului de instrumente complet digital exista 2 camere suplimentare, care urmaresc in permanenta miscarile ochilor. Prin urmare, daca sistemul detecteaza semne de oboseala prin miscarile pleoapelor imediat veti fi avertizat sa luati o pauza.