Mercedes-Benz CLA ElectricNoul concept

In urma cu cateva zile, in cadrul Salonului Auto de la Munchen, Mercedes-Benz a prezentat conceptul electric al modelului CLA, un concept care ne dezvaluie nu doar cum v-a arata noul CLA, ci si cu ce tehnologii si inovatii vor fi echipate viitoarele modele Mercedes-Benz din clasa compacta. Acestea vor fi construite pe o platforma electrica noua, denumita MMA ( Mercedes Modular Arhitecture ), o platforma cu o arhitectura electrica de 800V, care promite o autonomie de aproximativ 750 de km.

Aerodinamic la exterior

La exterior, conceput CLA isi pastreaza forma unui model Coupe in 4 usi. Partea frontala ofera un design similar cu nasul unui rechin, forma farurilor integrand steaua Mercedes-Benz. Acestea sunt unite de o banda led usor arcuita. Grilajul iluminat copiaza estetica modelelor AMG, in centru aflandu-se steaua Mercedes-Benz. Forma jantelor evidentiaza apartenenta la gama electrica, dimensiunea acestora fiind de 21 de inch. Privit din spate modelul seama foarte tare cu AMG GT. Si in spate, stopurile cu tehnologie LED sunt unite de o banda iluminata.

Interior inspirat dupa conceptul EQXX

Dupa cum a si fost prezentat, conceptul CLA este inspirat dupa EQXX, un concept cu care Mercedes-Benz a reusit sa atinga o autonomie electrica de peste 1200 km cu o singura incarcare. La interior, acesta imprumuta elemente cum ar fi ecranul MBUX superscreen sau diferite elemente grafice 3D. Tapiteria si elementele de la interior sunt realizate din materiale reciclate sau sustenabile. Spre exemplu, consola centrala sau manerul din panoul usii este realizat din garnitura de hartie regenerabila, covorasele din fibra de bambus, tapiteria scaunelor si plansa de bord din piele nappa procesata natural si spatarul scaunelor si suportii laterali din pet-uri reciclate. De asemenea, va rula si ultima generatie a sistemului de infotainment, denumit MB.OS (Mercedes-Benz Operating System).

MB.OSDigitalizare si grafica in timp real

In prezent, noul E Class este precursorul MB.OS-ului, insa varianta finala a sistemului de infotainment va fi disponibila odata cu lansarea arhitecturii MMA, platforma cu care va fi lansat si noul model CLA in 2025. Vedeta de la interior este ecranul MBUX Superscreen, un diplay orizontal format din 3 ecrane: ecranul din spatele, volanului, display-ul central si un display suplimentar pentru pasagerul din dreapta. UX-ul dispune de 3 afisaje standard cu animatii 3D, insa clientul va avea posibilitatea sa-si configureze propriul design. Din punct de vedere multimedia, se vor putea descarca o multime de aplicatii cum ar fi: ZYNC, Webex sau Tik-Tok. Mercedes promite ca sistemul va dispune de cel mai nou content in permanenta. Noul sistem va fi echipat cu ,,supercalculatoare’’, unde procesorul va fi integrat in lighid pentru o racire optima, astfel incat comenzile sau aplicatiile sa raspunda instant. Grafica de ultima generatie este preluata de la divizia de gaming, unde dezvoltatorul principal este Nvidia.

Bateria de inalta tensiune

Sistemul inovator de baterii de inalta tensiune dezvoltat pe arhitectura MMA are la baza un sistem modular, de unde clientii pot opta pentru 2 variante de celule. Varianta de top este dezvoltata din anod cu oxid de siliciu, pentru o densitate excelenta a energiei, iar variantele entry vor beneficia de o baterie formata din litiu-fier-fosfat ( LFP ). Bateria are un volum extrem de mic, iar pentru a-I reduce greutatea este folosit un adeziv extrem de rigid, in locul suruburilor. De asemenea, noua configuratie de 800V, faciliteaza un nivel mai ridicat de rezistenta electrica, intre-un pachet mai compact si cu cerinte mai reduse pentru sistemul de racire. Bateria de inalta tensiune, permite o incarcare la 250 de kW, oferind o autonomie de 400 km la o incarcare de doar 15 minute.

Mercedes-Benz Electric Drive Unit ( MB.EDU )

Noul EDU, format din motor, transmisie si electronica de putere este dezvoltata in intregime de catre Mercedes-Benz. Acesta este pozitionat pe puntea spate. Motorul electric sincron ofera o performanta de 175 kW ( 238 CP ) si este asociat unei transmisii cu 2 trepte. Fata de generatiile prezente, greutatea a fost redusa semnificativ, grupul propulsor avand o greutate de doar 110 kg.

Condurere autonoma nivel 2 ( SAE LV 2 ) si sisteme de siguranta de ultima generatie

La baza, noul concept CLA este echipat cu senzori de ultima generatie, iar pentru conducerea autonoma acesta vine echipat si cu un senzor LiDAR in parbriz. Astfel, conducerea partial autonoma va fi disponibila aproape pe toate tipurile de drumuri, soferul fiind asistat atat la schimbarea benzilor de rulare, manevrarea automata in si din parcarile mai inguste cat si pentru prevenirea coliziunilor. De asemenea, au fost adaugate functii si tehnologii noi. O functie noua, este sistemul de detectare a prezentei copiilor (CPD).  Bazat pe o retea de 20 de interfete  de sistem, acesta se activeaza atunci cand un copil este uitat intr-un autovehicul. In acest sens, senzorii de ultima generatie pot detecta inclusiv respiratia unui nou nascut. In momentul in care motorul este oprit, in prima faza, soferul este avertizat ca un copil se afla in autovehicul. Daca acestea blocheaza masina, si pleaca de langa ea, se declanseaza un proces de escaladare. Atunci, soferul este notificat prin mesaje ca un copil se afla in autovehicul. In tot acest timp, sistemul monitorizeaza temperatura de la interior. Daca aceasta depaseste un punct critic, luminile exterioare ale masinii incep sa clipeasca si sunt insotite de un avertisment acustic diferit de cel al claxonului masinii astfel incat trecatorii sa se apropie de autovehicul. Etapa finala de escaladare este notificarea centrului de asistenta SOS de la Mercedes-Benz si alertarea serviciilor de urgenta.