Noul Mercedes-Benz GLE si GLE CoupeElectrificare la superlativ

La 5 ani de la lansarea modelelor GLE si GLE Coupe (C/V167), Mercedes-Benz ne-a prezentat noile modele facelift. Design-ul exterior si interior au fost actualizate iar din punct de vedere tehnologic acestea sunt echipate cu ultimele sisteme de asistenta si siguranta de la Mercedes-Benz. O alta imbunatatire adusa este cea de la capitolul motorizari, unde acum toate versiunile GLE si GLE Coupe vor fi electrificate. Acestea pot fi configurate fie in versiunea mild-hybrid cu o tehnologie de 48 de volti, fie in versiunea plug-in hybrid cu o autonomie de peste 100 km in ciclul de testare WLTP.

Design exterior: o noua forma a farurilor

Din punct de vedere al design-ului exterior, noile GLE si GLE Coupe au suferit mici modificari. Farurile au fost revizuite cu o forma ceva mai sportiva. Pentru a fi usor recunoscute, farurile LED High Performance au doua puncte pentru luminile de zi, iar Farurile Multibeam dispun de patru puncte pentru luminile de zi. Si stop-urile LED au o noua forma. Un alt element exterior modificat este grilajul frontal. Daca pana in prezent eram obisnuiti cu grila diamond pentru linia AMG, acum aceasta a fost inlocuita cu o grila noua redesenata cu ,,stelute’’ Mercedes-Benz. Sunt disponibile si noi nuante la exterior: Gri Alpine si Albastru Sodalite.

Design interior: elemente imprumutate de la Mercedes-Maybach GLS si Clasa S

In ceea ce priveste design-ul de la interior, noile GLE si GLE Coupe au primit o serie de imbunatatiri. Sunt disponibile elemente noi preluate de la GLS Maybach precum, ornamentul MANUFAKTUR cu linii fluide negru piano sau duzele de ventilatie galvanizate in metal real (anterior tivite in negru). Din punct de vedere al tapiteriilor, pot fi configurate doua noi variante: negru/bej (GLE) si negru/maro bahia (GLE si GLE Coupe). Pentru iluminatul ambiental de la interior pot fi selectate acum aceleasi culori si palete de culori ca si la Clasa S. O alta nouate la interior este si volanul de ultima generatie cu suprafete senzoriale pe spitele orizontale.

Conceput pentru utilizarea Off-Road

Majoritatea posesorilor de GLE si GLE Coupe calatoresc doar pe drumuri asfaltate, insa nu putem uita ca este un SUV conceput si pentru terenuri off-road usoare sau moderate. Prin urmare, inginerii de la Mercedes-Benz au redefinit pachetul Off-Road Engineering, ca si componente incluzand scutul pentru protectia motorului, iar impreuna cu suspensia pe perne de aer (Airmatic), nivelul suspensiei poate fi ridicat extra cu 30 mm, oferind o garda la sol mult mai mare. Suplimentar in panoul de instrumente complet digital exista un mod de afisare ,,Off-Road’’ in care detaliile precum unghiul de directie, gradientul, unghiul de rulare sau busola sunt afisate intr-un mod vizual unicat. O alta nouate, este functia ,,capota transparenta’’. Aceasta este disponibila doar daca masina este echipata cu pilot parcare si camera 360° si este activat modul Off-Road. In display-ul central aveti o vedere virtuala sub capota autovehiculului si partea din fata a acestuia incluzand si rotile, ajutandu-va sa depistati mult mai usor obstacolele cum ar fi gropile, pietrele sau bolovanii.

Sistem de infotainment de ultima generatie

Noile GLE si GLE Coupe au fost actualizate la a 2-a generatie a sistemului de infotainment MBUX. Interiorul autoturismului este mult mai digitalizat fiind modificate atat componente hardware cat si software. Au fost pastrate cele doua display-uri de 12,3 inch, insa cu mentiunea ca informatiile sunt mult mai bine structurate si clar definite. Spre exemplu, in panoul de instrumente complet digital, afisajele multiple au fost eliminate. Sunt disponibile 3 stiluri de afisare (discret, sportiv si clasic) si patru moduri (navigatie, asistenta, service si Off-Road). O alta noutate este pachetul de integrare smartphone in care, Apple CarPlay si Android Auto functioneaza acum direct prin wireless.

Motorizari: electrificare sistematica

Asa cum am mentionat si mai sus toate motorizarile noului GLE si GLE Coupe sunt electrificate. Motoarele termice conventionale (benzina si diesel) au fost actualizate cu tehnologia Mild-Hybrid (sistem de 48 Volti), care pe langa faptul ca scade consumul de combustibil, ofera suplimentar si un boost de 20 de cai putere si 200 Nm la acceleratiile mai puternice. Si pentru versiunile Plug-in Hybrid au fost aduse cateva imbunatatiri. Incarcarea in curentul alternatic (AC) a fost marita de la 7,4 kW la 11 kW, iar pentru curentul continuu (DC) a fost pastrata puterea de 60 kW. Bateria a ramas neschimbata (31,2 kWh), insa managementul consumului de curent a fost imbunatatit, autonomia electrica fiind crescuta la 109 km (WLTP). Este disponibila si o motorizare noua Plug-in Hybrid: GLE 400 e 4M / Coupe. Ca si performante masina este echipata cu un motor termic pe benzina cu o capacitate de 1999 cm3 si o putere de 252 cai putere, ajutat de un motor electric cu o putere de 136 de cai putere. Ansamblu total al sistemului dezvolta un total de 381 de cai putere si 600 Nm, autonomia in regim electric fiind de 109 km (WLTP).

ALIAT AUTO S.R.L., Sediu Social/Sediu desfășurare activitate: Tg Mureș, str. Gheorghe Doja nr. 304, jud. Mureș, Nr. înreg. ONRC: J26/265/2000, Obiect de activitate: Comerţ cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone); Întreţinerea şi repararea autovehiculelor; C.U.I. : 12976756; Aviz de funcționare la sediu: nr. 224/23.01.2024